23 Mayıs 2010 Pazar

Hollywood'un H'si

Şu meşhur Hollywood yazısı. ABD'nin California eyaletinde bulunan Los Angeles kentinde Lee Dağı'nda kocaman bir "Hollywood" yazısı bulunur, harf harf beyaz plakalardan oluşan. Şimdi burada Hollywood hikayesi ya da bu levhanın tarihçesinden falan bahsetmeyeceğim.

Hüzünlü, farklı ve garip hissettiren bir "H" harfi hikayesi anlatacağım sadece. Kısa.

Yıl 1916. 8 yaşında küçük bir İngiliz kız, Peg Entwistle Liverpool'dan yola çıkmış yeni dünya Amerika'ya doğru yolculuk ediyor ailesiyle. Philadelphia'da inecekler. Şarkı söylemeyi, rol yapmayı, oyunlar oynamayı, şekerlemeler yemeyi çok seviyor. Güzel bir de. Gözleri büyük
bir kadın gibi bakıyor, dopdolu, anlamlı. Hayaller kuruyor, korkmadan. Evet korkmuyor..Ya da..?


Bu yeni dünyaya adımını attıktan sonra Boston'a gidiyor. Bu arada bir çok şey oluyor hayatında; babası ölüyor, kardeşlerine ve kendisine Broadway'de yapımcı olan amcası sahip çıkıyor. Boston'da bir tiyatro okuluna gidiyor ve yıl 1925'e geldiğinde "Hamlet" gibi oyunlarda
başarılı performanslar sergiliyor. Broadway'deki yapımcıların ilgisini çekiyor bu durum. 1926'da New York'a transfer olup popüler müzikallerde yan rollerde kendini göstermeye çalışıyor.
Hayatı bu şekilde geçerken 1932 yılında bu sefer de Hollywood'daki yapımcıların dikkatini üzerine topluyor. Pek de üzerine düşünmeden Hollywood'a taşınıyor. "The Mad Hopes" isimli oynadığı oyun ve oynadığı yan karakter olumlu eleştiriler alıyor. Ancak daha sonra New York'a dönüyor ve orada rol aldığı son filmi "Thirteen Women" aldığı eleştiriler çok zayıf ve beğenilmediğini sertçe yüzüne çarpan biçimde oluyor.

16 Eylül 1932'de Los Angeles'ta o meşhur Hollywoodland(o dönemlerde Hollywood değil, Hollywoodland yazıyormuş dağda) yazısının olduğu Lee Dağı'na gidiyor Peg. Yan roller ve başarısız olduğunu anlatan eleştiriler herhalde hayatından umduğunu bulamamanın verdiği cesaretle(-ki tartışılır) hayatını sonlandırmak için cesaret oluyor Peg'e. Hollywoodland'in H'sinden kendini atarak hayatına son veren 24 yaşındaki oyuncu 2 gün boyunca bulunamıyor. Bedenine ulaşıldığında ise küçük bir not bırakmıştır veda mahiyetinde.

"I am afraid, I am a coward. I am sorry for everything. If I had done
this a long time ago, it would have saved a lot of pain. P.E."

"Korkarım ki , ben bir korkağım. Her şey için özür dilerim. Bunu daha önce yapmış olsaydım çok daha fazla acıdan kurtulunmuş olunacaktı.
P.E."

Açıkcası Amerika Birleşik Devletleri’ne çok sempati beslemeyenlerimiz ya da sevenlerimiz, ya da ne biliyim hiç bir şey hissetmeyenlerimiz için bir şeyler ifade eder ya da etmez bu Hollywood plakası. Ben gezip görmeye gittiğim zaman anlamsız bi biçimde bakmıştım ve “Adamlar yapmış işte” demiştim. Gerçi dağlara taşlara çizilen Atamızın resimlerinden ve mesajlar içeren bi dolu cümlelerin yazılmasından alışkınız bence millet olarak, dağdaki bu sanata.

Bu olayı ise Los Angeles’ı gezişimden 2 yıl sonra öğrenmiştim.İşte o zaman cidden belki benim için değil ama başka insanlar için ne tür şeyler ifade edebileceğini anlamıştım bazı durumların. Her birimizin çok farklı çok değişik hikayeleri var. Bazen göründüğümüz kadarıyla bile belli hikayeler anlatsak da insanlara, içerideki hikaye çok da farklı olabiliyor. İçerisi bile bazen kendisine bile çok dürüst olamıyor insanın.Ki bu çok farklı bi konu.Evet!

Peg Entwistle'ın adını çok duyan olmamıştır herhalde. Bu da öyle bir yazı işte, bilginize.

0 yorum:

Yorum Gönder